Quantcast
Channel: AMELIE 78
Viewing all 102 articles
Browse latest View live

Capture Your Grief - dag 1: Sunrise

$
0
0

For noen måneder siden kom jeg over en nettside som traff meg mitt i hjertet. Via en facebookside om barn, fødsler og mammarollen, fant jeg plutselig veien til en verden av håp, gjenkjenning og skjønnhet. Her kjente jeg meg hjemme.

Det er hjerteskjærende å miste et barn og det er naturlig og viktig å uttrykke smerte, savn, sårhet, avmakt og håpløshet. Men - jeg husker så godt hvor mye det betydde for meg å oppleve en liten strime av håp noen måneder etter at Amélie døde. Midt i det mørke, kjente jeg noe lyst og godt, og jeg våget å tenke at dette var et frø som ville vokse seg større.

Sorgen og savnet er fortsatt en stor del av meg - jeg kan ikke si at ting bare er lett - men jeg bærer samtidig med meg kjærligheten til barnet mitt. De sterke, varme følelsene, stoltheten og minnene, har smeltet sammen og forandret noe på dypet i meg. Amélie har forandret meg. Dette her er vanskelig å sette helt ord på. Jeg er også usikker på hvordan jeg skal forklare det. Men - det handler litt om håp og skjønnhet. Om det å ville bety noe for andre. Om kreativitet, dybde og trang til å uttrykke seg. Det handler samtidig om en ensom sorg. Om å leve med noe som folk rundt meg ikke forstår eller noen gang kommer til å forstå rekkevidden av. Om bære med seg en smerte som for alltid vil være der. Om å stadig måtte jobbe aktivt mot frykt, engstelse og kompliserte følelser.

Å møte eller lese om andre engleforeldre som har gått den veien jeg selv har gått og går på, betyr enormt mye. Da jeg for litt siden kom over siden til australske Carly Marie Dudley, ble jeg sittende og lese og lese. Jeg kikket på bildene hennes, ble fascinert, beriket og rørt. Her følte jeg meg... - hjemme. Det var så mye jeg kunne relatere til. Ærlighet. Sorg. Åpenhet. Savn. Skjønnhet. Håp. Betydningsfulle ord.


Jeg har lenge hatt lyst til å fortelle dere om de navnene i sanden, om sommerfugler dekket med blomster og om estetisk vakre bilder fra stranden der hun bor. Denne nydelige englemammaen har latt sorgen få virke forløsende; hun skriver, deler, fotograferer og lager bilder som man kan bestille og kjøpe. Dere kan lese og se mer på hjemmesiden hennes - HER.

I oktober ønsker Carly Marie å inspirere sørgende foreldre til å delta på en utfording kalt 'Capture Your Grief'. Den sammenfaller med Pregnancy and Infant Loss Awareness Month, det vil si oktober. Dette er hva hun bl.a skriver:

Last year this event was a beautiful success with over 2000 people from the Baby Loss Community around the world taking part, many of which said the project had made a very moving and profound impact on their lives. (...) Capture Your Grief is a 31 Day Photograph Challenge. You can take part each day or pick and choose your days. Throughout the month there is a daily subject/topic for you to concentrate on. You are invited to share a photo that captures your journey with each daily subject. You may use an old photo or you can take a brand new one. It is completely up to you. All you will need is the internet and a camera (if you wish to take new photos). (...)This is an opportunity for you to document your grief and your healing for a month and if you choose to, share it with your chosen friends or if you want to, the world. You can be as creative with your photographs as you please. If you want to help break the silence surrounding the death of babies there will be a public facebook event through my facebook page for people to share their images and raise awareness for this month.

Det står mer om utfordringen HER.


For to uker siden bestemte jeg meg for å delta på denne utfordringen. Delvis fordi jeg støtter opp under tanken bak prosjektet, men også fordi jeg fortsatt er i en prosess. Å skape noe vakkert og visuelt ut av det vonde, er noe jeg har tro på. Jeg tenker at det kan bety mye for meg og den prosessen jeg er i, og jeg tror det kan bety noe for flere av dere som leser her inne.

Jeg har hatt en lengre periode med lite skriblerier om sorgen. Nå vil det plutselig bli en hel del. Så vet dere det. Men ikke vær redd - jeg har interiørinnlegg og barneutstyrstips på tapeten om ikke lang tid.

Mitt første bilde: Sunrise/ soloppgang.

Kanskje jeg skulle stå opp grytidlig å fotografere soloppgangen nede på en av de nærmeste båtbryggene? Eller ta med meg kameraet på en morgenjoggetur og fange solstrimene mellom trærne i skogen? Nei. Jeg kjente jeg bare skulle gå opp i andre etasje, åpne takvinduet, klatre opp på en stol og se på sola som steg opp over hustakene. Det er mitt utgangspunkt: Her er jeg, i mine omgivelser, sammen med min egen familie. Jeg er der jeg føler meg mest beskyttet, der jeg føler meg mest hjemme, og det er her jeg jobber med sorgen min. Solen står opp over hele verden, og hos meg står den opp på denne måten. I hvert fall på en litt tåkefylt, norsk høstmorgen. Det fyller meg med ydmykhet og takknemlighet at jeg kan stå og betrakte en ny dag våkne til liv, mens lyden fra barna mine lyder under meg. Når solen står opp og jeg tenker på muligheten jeg har til å dvele ved disse tingene, merker jeg det gjør godt å være i kontakt med det indre. Jeg har tro på at denne måneden kommer til å gjøre noe med meg.

***

Har du lyst og mulighet, bli gjerne med på prosjektet, du også! Og ikke vær redd for å gi tilbakemeldinger eller å stille spørsmål.


Capture Your Grief - dag 2: Identity

$
0
0
Jeg tror sorgen over å ha mistet et barn er en livslang sorg som både går i bølger og forandrer uttrykk og karakter etter som tiden går. Jeg har vendt meg til å leve med smerten og savnet, og på et vis oppleves sorgen lettere å bære, men tomheten er den samme. Følelsen av å mangle en bit av hjertet, av å aldri være fulltallig, den er lik som i begynnelsen. Emil, som kom etterpå, er ikke en erstatning. Han er i tillegg. Han er gaven vi var så heldige å få, og jeg klarer ikke se for meg livet uten han. Like fullt mangler vår Amélie. Hun var en egen, liten person.



Dag 2 av Capture Your Grief har tittelen Identity.

What is your child’s name? Why did you chose that name? What is the meaning of her name? If she were born, what were her birth details. What were her features? Who is she?

For mange år siden så jeg en fransk perle av en film: 'Den fabelaktige Amélie fra Montmartre'. Først syntes jeg den var litt rar, men det var noe ved filmen som sjarmerte meg veldig. Jeg så den igjen og igjen og oppdaget detaljer jeg ikke hadde tenkt over den første gangen. Jeg tror i grunnen jeg ble litt forelsket i den filmen. Jeg var litt over 20 da jeg bestemte meg for at om jeg får en jente en dag, så skal hun hete Amélie. Det uttales forresten A-me-li.

Da vi fikk bekreftet at det lå en jente i magen min, var spenningen stor. Hun ble en liten Amélie fra første stund. Vi hadde egentlig tenkt til å kalle henne Amélie Sofie med E, men så ble vi veldig glad i navnet Sofia. Jeg husker vi snakket om: Ble det for mye A'er? Vi uttalte navnet høyt for hverandre, tenkte og vurderte. Jeg var veldig usikker. Det var jo liksom Amélie Sofie vi først hadde tenkt. Vi bestemte oss for å avgjøre det etter at hun var født. Slik ble det også. Mens hun lå på sykehussenga, nyfødt og vakker, litt blålig i huden og pakket inn i et teppe, sa jeg til min kjære: Du kan få bestemme det, du. Sofie eller Sofia.- Da blir det Amélie Sofia, sa mannen min. Jeg er så glad for at han bestemte akkurat det. Navnet hennes er nesten som et lite dikt, skrev bloggvenninne Mali-Mo til meg en gang, og jeg er så enig.

Amélie Sofia var akkurat passe stor. Hun veide 3155 gram, var 51 cm lang og hadde lange pianofingre. Det uttrykket bruker jeg sjeldent, men jeg husker det var den første tanken jeg fikk da jeg holdt henne i hendene første gang. Pianofingre. Ikke lubne guttelanker som storebror. Det tenkte jeg. Med et smil. Midt i smerten. Jeg skriver det for å sette ord på noe av det sammensatte og absurde man kan oppleve i en slik situasjon. Jeg hadde akkurat den samme nysgjerrigheten som da Jesper, og senere Emil, ble født. Jeg kjente den samme inderlige kjærligheten og foreldrestoltheten.

Hun hadde et bestemt, lite ansikt, tydelig nese og det samme, litt runde hodet som storebror. Håret hennes var dekket med fosterfett, men barnepleieren klippet av en bitteliten lokk fra bakhodet. Jeg har den lille lokken med meg overalt hvor jeg er. Mørkebrunt, litt rødlig hår. Jeg tenker ofte på hvordan hun hadde sett ut i dag. Emil var enda mørkere i håret da han var nyfødt, men nå har han blitt blond. Ville Amélie blitt det også? Eller kanskje mørkere? Eller ville hun blitt en liten rødtopp med kastanjefargede lokker slik som svigerfar? Jeg vet ikke. Jeg vet bare ikke, og jeg synes det her er så vanskelig å tenke på. Jeg kommer liksom ingen vei.

Men - jeg tenker mye på himmelen. Jeg har en overbevisning om at det finnes et liv etter døden, og jeg tror og vet at jenta mi har det godt. Jeg har et bilde i hodet av ei jente med små klakk-sko og med hår som spretter hit og dit. Hun løper rundt og ler, akkurat som storebror, og det er et godt bilde å bære med seg. Jeg tror vi englemammaer bærer på mange indre bilder. Fordi tomheten og savnet er så stort, må vi forestille oss, håpe, tenke og sette de få bitene vi har sammen til et slags billedlig puslespill. Noen ganger ser jeg jenter som minner om bildene jeg har inni meg. Det gjør alltid vondt, samtidig som det gjør litt godt også. Når den rå sorgen popper frem på denne måten, er jeg jo i kontakt med morskjærligheten og alt det fine. Det er litt sammensatt det her.

Hvem er du Amelie? Hvem ville du vært om du levde her med oss? Jeg ser for meg at jeg står på en klippe og roper ut ordene, men jeg får ikke noe svar; bare et gjallende ekko. Disse tingene gjør fryktelig vondt, og jeg kjenner ofte på smerten. Jeg tenker ofte på Amélie, ja, faktisk hver dag. Hun er en så stor del av meg. Hun har omskrevet mitt liv og min historie. Siden jeg ikke vet noe om hennes personlighet, har jeg mange ganger tenkt på ting jeg fornemmet sterkt da hun lå i armene mine på sykehuset. Hun er en morsom jente, ikke ei du peller på nesa. Hun er standhaftig, rik på følelser, musikalsk og kvikk. Kanskje er alt dette riktig. Kanskje ikke. Men det er det jeg tenker om henne.

Dette ble mange ord. Plutselig er det litt rart å skrive så konkret om Amélie også. Tenker at det kanskje kommer litt brått på lesere som forventer interiørbilder, barneutstyrstips og skriblerier om langsomhet og hverdagslykke. Men - jeg merker det gjør noe med meg å dele. Jeg føler en slags lettelse etterpå, og jeg håper jeg kan inspirere andre til å våge å snakke om barna sine. Det er faktisk et av målene med utfordringen Capture Your Grief: To break the silence around child death.

Takk for dere som har valgt å følge meg i sorgens landskap!

Bildet tok jeg på en fantastisk strand i Danmark i sommer. Etter inspirasjon fra Carly M, skrev jeg navnet til Amélie i sanden. Plutselig dukket ei jente opp i bakgrunnen, og det ble så sterkt for meg.

Capture Your Grief - dag 3: Myths

$
0
0
Tusen takk for kommentarene under de to første bildene og ikke minst for at dere vil følge meg i denne 31 dager lange bildeutfordringen. For dere som er nye lesere: HER har jeg skrevet innledningen til 'Capture Your Grief' og hvorfor jeg vil være med på dette.

Dag 3 - Myths: Do you believe there are any myths about grief? You could write the myth on a piece of paper and photograph it.


Det finnes mange myter om sorg. Jeg berørte temaet i et innlegg ganske kort tid etter at vi mistet jenta vår, noe jeg kommer til om litt. Egentlig er det mange myter jeg kunne dratt frem, men jeg har valgt å trekke frem tre.

Myte nr.1: Nevner man barnets navn, kan det hende man ripper opp i noe.

Feil. Jeg forstår bare ikke hvor denne tanken kommer fra. Vi snakker ikke om hente frem historier om ex-kjærester eller gammelt grums. Det er traumatisk å miste et barn, men barnet er ikke traumet. Et barn er et mirakel. Å føde en baby er en bragd. Å miste sin stolthet - sin dyrebare sønn eller datter - og deretter føle man må gjemme han eller henne vekk, gjør fryktelig vondt. Det kan være forskjeller i hvor mye vi som har mistet et barn ønsker å si i forskjellige situasjoner. For noen er det naturlig og viktig å dele, for andre er det lettest å begrense det man sier. Men - er du en venn av foreldre som har mistet et barn, er det aldri feil å snakke om barnet. Så lenge det skjer med dyp respekt og ordene er veloverveid, er det enormt mange ting det går an å si eller skrive uten å tråkke over grenser eller "si noe feil". Når noen tør å bruke barnets navn - i alle fall om du kjenner foreldrene - rører det som regel alltid ved englemamma- eller pappahjertet.

Men hva kan jeg si? tenker mange. Her er noen eksempler på ting som har rørt ved meg:

Jeg tenker så mye på dere. Det var så vondt at dere måtte miste Amélie Sofia. (Sms fra venn)
Jeg kondolerer så mye med tapet av Amélie Sofia. (Ord etter begravelsen. Formelt, men gjort personlig. Veldig, veldig betydningsfullt å høre noen si det vakre navnet rett etter at datteren vår ble født.)
Jeg vet ikke om du vil vise bilder, men om du vil, så vil jeg gjerne se hvordan Amélie så ut. (Venninne til meg noen uker etter at hun døde. Ble rørt av at hun var oppriktig interessert og at hun turte å spørre.)
Tenk at det har gått en måned siden vakreste Amélie Sofia ble født. (Kort fra venninne lagt ved rose som i all stillhet ble lagt på graven en måned etter.)
Jeg tenker mye på dere. Jeg vet ikke hva jeg kan si, jeg er ikke så god med ord, men dere skal vite at tapet av Amélie har gått inn på meg. (Ord fra venn  - møttes tilfeldig i byen en dag noen uker etterpå. Her er det ingenting brått, brutalt eller respektløst som er sagt, bare vart, fint, omsorgsfullt og konkret. Personen turte å si navnet hennes.)
På denne dagen tenker vi også på Amélie Sofia som skulle vært her sammen med oss. (Kort fra venninne i en spesiell anledning to måneder etter. Tenk at hun nevnte Amélie i denne sammenheng!)
Jeg er sikker på at Amélie hadde vært veldig vakker. (Venninne i e-post en tid etter at vi mistet jenta vår.)

Jeg har en venninne som alltid tar Amélie med når hun skriver kort og oppmuntringer. Jeg tror hun vet det, men jeg sier det igjen og vil henvende meg direkte til deg, kjære E: Det betyr så mye for meg at du skriver om henne og har en bevissthet om at hun er en del av oss - selv om hun ikke er her. Takk for alle nydelige kort!

Med bildet over vil jeg knuse myten om at det å nevne navnet til barnet vil rippe opp i noe. Ingenting kan rippe opp i en kjærlighet og stolthet som en englemamma - eller pappa uansett, bærer med seg hver eneste dag. Vit heller at barnets navn betyr enormt mye for engleforeldre. Med klokhet, respekt og omsorg, har mennesker rundt mange muligheter til å være til hjelp i den ensomme sorgen.

Myte nr.2: En sorgprosess varer normalt ca ett år.

Hva er normalt og ikke normalt? Vi mennesker er forskjellige. Jeg liker ikke å putte inn begrepet 'normalt' når det handler om sorg. Det kan nok stemme at en gjennomnittlig sorgprosess, sånn i forhold til de tyngste rundene med bearbeidelse, kan vare om lag et år eller to. Det betyr IKKE at sorgen er over etter et år. Den er en pågående prosess som i mange tilfeller varer i årevis. Det å miste et barn er et tap og en sjokkopplevelse man bærer med seg hele livet. Selv om sorgen forandrer uttrykk etter en tid, er opplevelsen av smerte og fortvilelse noe som kan komme og gå. Vemod og savn vil i mange tilfeller beskrive sorgen bedre etter lang tid, men noen ganger kan den rå sorgen komme overrumplende på en likevel.

Jeg vil avlive ettårs-myten og heller si: En sorgprosess er en lang og personlig prosess som oppleves forskjellig fra person til person. Som regel blir sorgen letter å bære med seg etter ett, to eller tre år, men den er ikke borte. Sorg skal respekteres og gis rom for. Når mennesker opplever frihet til å sørge over den elle de kjæreste de har, blir sorgen mindre ensom og dermed lettere å leve med.

Myte nr.3: Når mennesker som har mistet et barn smiler til bussjåføren, ler av tv-programmer, prater i lunsjpausen på jobb eller ser velstelte ut, går all ting bra.

Vi mennesker ser til et ytre. Vi leter etter opplagte forklaringer og trekker slutninger på overfladisk grunnlag. Kanskje handler det om å slippe å forholde seg til det som er vanskelig. Eller kanskje det bare handler om en svak, menneskelig tilbøyelighet. Mennesker er aldri bare det du ser, hverken på godt eller vondt.

To-tre måneder etter at vi mistet Amelie skrev jeg dette i et innlegg på bloggen:

Før man har fått oppleve sorgens vesen på nært hold, er det lett å ha sine ideer om hva det vil si å være i en sorgprosess. De ligger der som ubevisste forestillinger, skapt av enkle tankerekker og av mangel på egen erfaring. "Når man sørger, ligger man på sofaen og gråter 24 timer i døgnet", er en av dem. Man går gjerne med lut rygg, har rødkantede øyne til enhver tid og skriver navnet til den døde på lapper og servietter. Man sover dårlig, ser svevende og blank ut i blikket når man møter folk i butikken og hulker uhemmet når en spesiell sang spilles på radioen. Matlysten er laber, kiloene raser av, og aller helst bærer man minst ett sort plagg i lang tid fremover.

Greit. Jeg setter det litt på spissen, men det er ikke til å komme bort fra at de fleste av oss har hatt noen slike forestillinger. Kanskje ikke så rart egentlig? Å miste den man er glad i er en dyp tragedie, og tragedier forbindes med tristhet og tårer. Jeg kan skrive under på at tristheten er verre enn man noen sinne kunne forestille seg, tårene flere enn man trodde man hadde. Sorgen er allikevel mye mer nyansert enn som så.


Sorgen er sammensatt. Sorgen er nyansert. Den er personlig, og den er annerledes enn man trodde før man selv var en sørgende. Det er mulig å smile til bussjåføren - være normalt høflig og hyggelig - selv om hjertet ditt verker av sorg og savn. Man kan fint le av noe morsomt på tv, selv om du halvtimen etter gråter deg i søvn. Når man begynner å jobbe igjen, er det veldig vanlig å prate med kolleger i lunsjen, selv om du på kvelden etterpå kjenner deg nummen og sliten av å ta deg sammen hver dag. Ikke minst er det veldig lite som skulle tilsi at sørgende plutselig skifter stil, slutter med sminke - om man bruker det til vanlig -, velger morraveis eller henter frem sorte, slitte bukser etter å ha mistet et barn. Kanskje er behovet ekstra stort for å føle seg velkledd og ordentlig - nettopp fordi alt inni en kjennes ødelagt.

Myte nr.3 er herved avlivet. I samme sleng, tipser jeg om å lese fortsettelsen på innlegget jeg siterte fra ovenfor. Det heter 'Skjerpede sanser - og andre sider ved å gå gjennom en sorgprosess' (HER).

***

Bildene i dagens 'Capture Your Grief' min ble tatt ikveld. Arkene er skrukkete fordi Jesper og hans gode venn fra barnehagen (også en Jesper) hadde sneket seg inn på soverommet, hoppet i senga (der arkene lå) og herjet rundt. Gutta boys!

Capture Your Grief - dag 4: Legacy

$
0
0
Do you believe your child left a legacy behind? It could be something very simple, but meaningful.

Jeg måtte søke litt for å finne et fullverdig norsk ord på det engelske Legacy. Skrev en mail til en barneskolevenn i utlandet, rett etterpå fant jeg to dekkende ord: Arv og ettermæle. Fikk bekreftelse i mail etterpå: Jeg tror ettermæle blir riktig. I denne sammenhengen dreier det seg nok om det som Amélie har etterlatt seg, altså de sporene hun har satt og det hun har gitt verden.


Enda hun bare levde ni måneder i magen, er det mye jeg kan si. Samtidig er det så dype og personlige ting at jeg synes det er vanskelig å uttrykke det jeg føler på innsiden. Amélie har forandret meg. Hennes korte liv har satt spor som aldri blir visket ut i hjertet mitt. Det er rart... og fint... og vondt å tenke på.

Min venn fra barneskolen skrev til meg tidligere i dag: For min del vil jeg si at Amélie Sofia (gjennom bloggen din) har lært meg om hvor skjørt livet er, og at vi ikke må ta noe eller noen for gitt. Sammen med mammaen sin fortsetter hun jo også å lære oss om åpenhet, tro og styrke. Jeg tenker ofte på jenta di.

Det var rørende å lese dette. Jeg begynte jeg å tenke på de første innleggene mine etter at Amélie døde; det at jeg følte jeg på et vis måtte ta et valg om jeg skulle fortelle det eller ikke. Mange av dere hadde fulgt meg gjennom svangerskapet, gjennom filosofiske skriblerier, interiørglimt og hverdagsbetraktninger. Skulle jeg nå bare lukke døren og fordunste? Jeg kjente det mest naturlige var å fortelle det som det var. Jeg bestemte meg for å være ærlig og åpen, men hadde ingen plan om hva jeg skulle skrive videre.

Det ble mange innlegg. Noen ganger kan jeg i ettertid tenke at jeg var modig som delte min sorg, men egentlig gjorde jeg bare det som var livsnødvendig for meg. Gjennom å dele, følte jeg meg mindre alene. Jeg kom i kontakt med andre foreldre som hadde mistet barn, samt mennesker som hadde vært gjennom andre tøffe sorgprosesser, og jeg fikk oppleve en varme, medmenneskelighet og omsorg fra fremmede som gjorde enormt mye med meg. Ordene bar meg gjennom avmakt, håpløshet og smerte. Midt i alt fikk jeg ta ut noe av morskjærligheten og foreldrestoltheten. Jeg hadde et sted der jeg kunne hedre Amélie, og det opplevdes enormt meningsfylt - midt i det meningsløse - å merke hva det gjorde med både meg og leserne. Det var som om hun ikke var helt borte. Minnet hennes fikk leve videre, og jeg kunne snakke om henne på en naturlig måte. Det betydde så mye for meg å kunne bruke navnet hennes, og det var fint å se det på trykk i kommentarer og mail. Det har vært smertelig å tenke på at jeg aldri kan rope henne inn til middag, men på grunn av bloggen, har navnet og minnet hennes fått leve videre.

Når jeg sitter og reflekterer over disse tingene, så kommer jeg på alle ordene dere har skrevet til meg. Det er så vanskelig å uttrykke seg uten å skumpe bort i jantelovens vesen, men i all ydmykhet vil jeg si at jeg er rørt over tilbakemeldinger om hvor mye det har betydd for andreå få del i min sorg. Mange hundre kommentarer og mail uttrykker variasjoner av det barneskolevennen over skrev til meg, og sammen med min egen opplevelse, aner jeg konturene av det som kan kalles Amélies ettermæle.

Amélie Sofia har gjort meg ydmyk overfor og takknemlig for livet. Hennes korte liv, sammen med skrivingen min, har ført til mer åpenhet, nye relasjoner og økt bevissthet rundt hvordan møte andre i sorg. Hun har fått meg til å tenke mer på livet etter døden og gitt meg tanker og mål knyttet til hvordan jeg vil leve livet her på jorden. Hun har gjort meg mer var for andre menneskers smerte, og hun har åpnet dører til nye rom i mitt indre. Amélie har etterlatt seg et savn og et stort tomrom, men også en inderlig morskjærlighet som lever videre og som hver dag gjør noe med meg. Hun har skapt nye drømmer som jeg en dag håper å kunne leve ut. Helt til slutt: Amélie har gitt livsgrunnlaget til fineste Emil. Uten hennes død, ville vi ikke hatt lillebror. Jeg mangler dekkende ord for å beskrive disse tingene her. Språket rommer ikke dybdene, men jeg er bare så ekstremt takknemlig midt i alt som er vondt.

Jeg har ikke alle svarene, og jeg lever med mange såre hvorfor inni meg, men det er én ting jeg vet: Amélie sitt liv var ikke forgjeves. Skjønnhet og håp kan vokse frem fra smerte.

Capture Your Grief - dag 5: Memory

$
0
0
What memory do you have of your child that stands out for you the most? It may be a positive or negative memory. When you think of your child what is the first memory that comes to your mind?


Jeg har sterke minner fra tiden med Amélie i magen. Ni måneder med forventning, glede, spark, bevegelsesmønstre og morsom hikke. Likevel er det minnene fra etter at hun ble født som trer tydeligst frem for meg. Selv om hun var død, var det nå vi endelig hadde henne i armene. Det var så hjerteskjærende og vondt, samtidig så unikt, viktig og betydningsfullt.

Det er akkurat som om mange av de konkrete minnene blir for sterke å skrive om. De er hellige for meg. Minnene lever på innsiden, dypt i hjertet mitt, og de kan ikke fanges med ord. Minnene er så nært knyttet opp mot morskjærligheten, og de lever i symbiose med noe som er og for alltid vil være en del av meg; tilknytningen til datteren min. Jeg kan hente frem minnene når som helst, og jeg tenker på Amélie Sofia hver eneste dag.

Selv om jeg ikke vil skrive så mye i detalj, kan jeg si at tiden på sykehuset har betydd enormt mye for meg. Da hun ble lagt opp til meg og jeg lå og holdt datteren min for første gang - varm, stille og uten liv... - det er noe av det sterkeste jeg har opplevd. Jeg var ett med morskjærligheten, men samtidig helt knust. Å holde Amélie i hånda, å kjenne på de små føttene, å trykke henne på nesa og kjenne vekten av henne i armene - alt det fysiske som jeg hadde lengtet etter i ni måneder - det er kanskje det som står tydeligst for meg når jeg henter frem minnene. Jeg har derfor valgt et bilde fra sykehuset der jeg holder jenta mi i hånda.

Enn hvor preget jeg har vært av sorgen, har dette bildet alltid vært godt og viktig for meg. Når jeg går til jobb, sykler langs veien, henter i barnehagen, lager middag og treffer venner, er jeg kvinnen du ser på bildet.

Jeg bærer alltid med meg Amélie.

Capture Your Grief - dag 6: Ritual

$
0
0
Ritual: Do you have any rituals to help get you through the day? Maybe it is a daily affirmation or prayer. It could be that you light a candle or recite a mantra etc. Do you do anything meaningful on special dates for your baby?


Helt siden begynnelsen, har jeg vært veldig opptatt av at sorgprosessen skal få følge sin egen gang. Jeg har tenkt at sorgen skal få være som en fri fugl - en fugl som flyr dit den selv vil, hvor langt og hvor lenge den vil. Den skal ikke være bundet av hverken egne eller andres forventninger, ikke av krav, og ikke av tvangspregede tanker.

Jeg har vel hatt litt skrekken for å bli en "ritualbefengt sørgekone". Jeg må kysse bildet av henne hver dag, alltid ha et lys tent på graven, gå tre runder rundt det nærmeste treet på kirkegården, synge en spesiell sang den 2. hver måned... Litt satt på spissen, men slik har jeg tenkt. Jeg har forståelse for at andre har ritualer, og jeg vil ikke gjøre narr av at man noen ganger gjør litt rare ting i en sorgprosess. Slik er det for alle sørgende. Men jeg, for min del, har nok vært litt opptatt av å ikke komme inn i tvangsmønstre, slik man hører om. Jeg tenker at det må vanskelig å leve med, og det binder en opp i daglige livet. Jeg har et aktivt liv og jeg er mamma til - nå - to gutter som trenger meg. Jeg ser for meg at det ville bli problematisk om jeg går rundt og stresser fordi jeg vet at gravlyset akkurat sluknet, eller om jeg skulle gjøre ting på en spesiell måte for å føle meg si eller så.

Jeg har derfor ingen daglige eller månedlige ritualer. Det første året gjorde jeg graven ekstra fin på mange av merkedagene hennes, men det var ikke alltid vi fikk det til. For meg er det viktigst at vi bærer Amélie med oss gjennom å huske på henne og regne henne som en del av familien. Vi tenker jo alltid på jenta vår og snakker om henne nesten hver dag. Hun er nær oss i hjertet uavhengig av tente gravlys eller støvfrie husaltre.

Men - det nærmeste jeg kommer, er noe vi har bestemt oss for i familien. Den 2.juni hvert år, vier vi dagen til Amélie Sofia. Det er jo bursdagen hennes, og det er en fin måte å samles sammen og hedre hennes korte liv. Det første året, la jeg mye tid og planlegging ned i markeringen, og det gjorde enormt mye med meg. Jeg har skrevet om ettårsdagen HER og toårsdagen HER.

Det måtte bli et bursdagsbilde på denne dagen i Capture Your Grief-utfordringen. Det er det nærmeste jeg kommer et ritual, selv om det mer handler om en vane. Bildet er tatt på Amélies ettårsmarkering 2.juni 2012.

***

Apropos merkedager - i dag har Mr Amélie og jeg seks års bryllupsdag. Som tiden flyr! I stedet for å feire, har vi vært på en kjempekoselig skogstur med et vennepar med barn. Vi har grillet pølser på bål, hatt med kaffe, frukt og kake. Stas! Rolig feiring til tross - we're still going strong. Jeg er like glad i min kjære nå som for seks år siden, ja faktisk enda mer. Takknemlig, er jeg. Tusen takk til denoppmerksomme leser som husket dette og gratulerte oss!

PS! Takk for alle andre fine kommentarer under de andre bildene!

Capture Your Grief - dag 7: You now

$
0
0
Where are you in your grief right now? How are you feeling? How far have you come? Are you wrestling with anything? Is your heart heavier or lighter now?

Jeg visste at dagens tema ville by på litt tanker. Det er egentlig så mye å si om det her, og på et vis skulle jeg ønske jeg hadde en hel dag til rådighet for å kunne klare å skrive fullgodt og helhetlig om hvor jeg nå står i sorgen. Jeg får bare begynne et sted og se hvor det bærer meg hen.


De første timene etter at vi fikk sjokkbeskjeden den 31.mai 2011, var jeg helt nummen. Det var så uvirkelig, så uforståelig. Det var forvirrende, hjerteskjærende og lammende. Jenta mi, som jeg hadde ventet og ventet på, var... - død. Det går ikke, det går ikke an, jeg skjønner det bare ikke, husker jeg at jeg sa igjen og igjen. Jeg kan uten å blunke hente frem igjen opplevelsen av sjokk, iskald kulde og nummenhet. Det var som om jeg ble holdt under vann, kvelt og slengt i veggen på en gang. Jeg opplevde en rystelse så dypt i mitt indre, at jeg var livredd for å aldri mer bli meg selv igjen. Hva med livet mitt nå? Hva med Jesper? Vi som har vært en så glad og tilfreds familie; alltid med latter i huset og med masse rare påfunn. Skal jeg bli en deprimert skygge av meg selv? Jeg husker jeg skaket av redsel over å miste den jeg var. Den frykten var mørk og svart og utrolig smertefull. Den blandet seg med eksistensielle spørsmål knyttet til tvil og tro, med fortvilelse, sorg og skyldfølelse. Har jeg gjort noe galt? Har jeg spist noe jeg ikke skulle ha spist? På dette tidspunktet hadde jeg ingen svar. Ingen obduksjonsrapport. Jordmor og lege var like forvirret som meg. Alt hadde sett fint ut.

Jeg skriver dette, fordi det er sjokktraumet som er den delen av sorgen jeg har strevd mest med. Jeg skal utdype det litt.

Sorgen over å miste Amélie, har vært ekstremt tøff. Jeg har følt meg uten håp og strevd med mange spørsmål - det har vært mange runder i bokseringen - men den konkrete sorgen har likevel vært mulig å forholde seg til. Jeg har vært bevisst på å gi sorgen rom, på å bearbeide, skrive og dele. Det har gjort at jeg - i hvert fall etter noen måneder - har følt at jeg har hatt et ryddig forhold til sorgprosessen. Misforstå meg rett; en sorg er ikke akkurat lineær. Likevel har jeg opplevd at jeg har fått gå i takt med sorgen. Jeg har på et vis klart å forholde meg til de ulike fasene. Jeg har grått, jeg har hylt, jeg har savnet, jeg har skrevet. Jeg har tatt bilder, dekorert hyller, pyntet graven og tent lys. Jeg har hørt på musikk, snakket med venner og gått i samtale. Jeg har tatt vare på minner, kikket på bilder, limt i album og deltatt i sorggruppe. Jeg har vært sykmeldt, men jobbet meg forholdsvis raskt tilbake i jobb igjen. Jeg har tatt hensyn, jeg har strukket meg, jeg har tatt nye steg, jeg har lyttet til hjertet. Det har vært en lang vei å gå, og sorgen har vært - og er - en stor del av meg, men jeg har aldri følt meg deprimert - som i syk. Faktisk. Det er forskjell på å sørge og på å være deprimert og tungsindig. Det har vært en god oppdagelse. Jeg BLIR faktisk ikke en slik deprimert mamma som ligger på sofaen og frarøver Jesper en lykkelig barndom! Vi har klart å le sammen. Vi har dratt på turer, besøkt venner, sett filmer og bygd lekehytter. Vi har hatt en tilnærmet normalt familieliv, og vi har oppdaget styrker vi ikke visste vi hadde.

Klart, noen dager har vært tøffe, også lenge etterpå. Jeg har slitt mye med søvn og uro. Jeg har strevd med manglende motivasjon og konsentrasjon på jobb. Behovet for stillhet, det å være alene, har vært - og er fortsatt - stort. Vi har noen ganger måtte sparke oss selv litt bak med tanke på en del sosiale settinger. Jeg kan ikke si at alt har vært som før, men jeg føler likevel at jeg har hatt et ryddig forhold til sorgprosessen og at jeg på et vis har håndtert den biten. Det at jeg har hatt bloggen har også gitt meg et talerør. Mange av våre venner har fått innblikk i ting, det har gjort at vi ikke har trengt å unnskylde oss eller forklare oss i hjel.

Men - sjokket... Rystelsen. Akkurat den delen av sorgen har vært - og er - veldig problematisk for meg. Det er mange ting jeg aldri kunne gjettet at ville bli slik de har blitt. For eksempel at jeg skulle bli så redd og engstelig, at jeg skulle ligge urolig kveld etter kveld med vonde tanker uten å få sove, at jeg ville strevde med en slags kronisk frykt for å være utsatt. Hva betyr vel statistikk? Jeg har jo vært en del av den bittelille prosenten. For meg har det som skjedde med Amélie - og med meg, siden det var i min kropp det oppstod masse blodpropper - forandret min syn på verden og min opplevelse av å være trygg. Mens sykdom for eksempel tidligere var noe som bygde immunforsvaret og gjorde deg sterkere, er sykdom nå en potensiell risiko og dødsfare. Og det er ikke helt ut av det blå. Jeg kjenner til andre engleforeldre som har mistet barn pga plutselig høy feber (underliggende infeksjon), falsk krupp, vannkopper og andre normalt sett uskyldige ting. Hvordan kan jeg noen gang være sikker? Man kan jo faktisk aldri være det. Når barna mine er syke, er jeg konstant på vakt. Jeg sover lite, passer ekstremt godt på - og jeg har en mye lavere terskel for å dra på legevakta enn tidligere. I tillegg ligger frykten for krybbedød alltid i bakhodet. Jeg var senest i stad inne hos Emil fordi han hev litt rart etter pusten. Slik har det vært siden han ble født.

Jeg føler at jeg har mistet en slags uskyld. Der jeg før tenkte "ja ja, det går nok bra", tenker jeg nå det verste. Mens jeg tidligere tenkte "jeg får vel slenge opp en bønn for dette her" - med barnlig forventning om englevakt og beskyttelse (ja, faktisk) - går jeg nå rundt med en nagende følelse av utrygghet. Jeg tror på Gud, men jeg vet ikke lengre hva jeg kan forvente av han. Jeg vil ikke si at troen min var naiv før, men den var preget av oppriktige tanker om beskyttelse og fred i mange situasjoner. Gudsbildet mitt har vært, og er, i bevegelse. Troen min er på et vis sterk, men den er annerledes. (Jeg er forresten kristen, for den som måtte lure.) Jeg har sluttet å snakke så mye med andre om disse tingene, for jeg merker at det blir for komplisert. Mine ikke-troende venner er ikke vant til å forholde seg til den slags type spørsmål, og noen av mine troende venner og familie er fortsatt på uskyldsstadiet. Det er bare de som selv har opplevd rystelser som virkelig kan sette seg inn i alt dette kompliserte. Å ikke tro er heller ikke noe alternativ, for... - jeg tror jo.

Jeg leste et sted - og jeg beklager at jeg ikke husker hvem som sa det for jeg ville gjerne ha sitert ordentlig - at 'det å miste et barn gjør noe med deg. Det er som om døden lurer i bakgården." Det høres helt forferdelig ut, og det er det også. Jeg gikk jo aldri rundt og tenkte på død tidligere! Jeg har bare mistet besteforeldrene mine. Det har vært lite alvorlig sykdom i familien, og har det vært en hjertesvikt eller svak muskel noe sted, har en operasjon eller litt behandling løst det hele. Men jeg - jeg mistet min ekstremt etterlengtede datter rett ved målstreken. I niende måned! Normalt svangerskap. Ingen utslag på risiko knyttet til blodpropper. Likevel døde Amélie av en blodproppsykdom i morkaka. Hva er det neste som kan skje? Hvilken annen alvorlig sykdom kan plutselig slå til i kroppen min? Kreft? Hjertestans? Og hva når Mr Amelie og barna er ute og kjører bil? Tenk om de plutselig dør i en ulykke!

I ettertid har det vært til hjelp å lese at det er en slags fellesnevner for mange av oss englemammaer at vi bærer på sykdomsfrykt og en ny sårbarhet for livet og hva som kan skje. Det er visst helt normalt med katastrofetanker. Faktisk "mer normalt" enn å ikke være berørt av det. Det som også er bra å vite, er at mange sier det blir bedre. For min del er det litt bedre nå enn for et halvt år siden for eksempel. Det er ikke helt bra, og jeg jobber aktivt med disse tingene her, men det går fremover.

Så... hvordan skal jeg oppsummere det hele? Det ble langt dette her. Det var det jeg visste - det lå masse der inne. Jeg kan si det slik at det er slitsomt å bære på så mye bekymring og frykt. Midt i alt det hverdagslige jeg gjør, bruker jeg mye energi på å både forholde meg til og prøve å motarbeide det. Noen ganger kommer jeg i situasjoner der jeg må bruke litt "kognitiv terapi" på meg selv. Det funker ikke alltid. Når det ikke funker og frykten river i meg - det har vært bl.a to situasjoner der min kjære har glemt eller misforstått en avtale og jeg ikke har fått tak i han på en time, den ene gangen med Emil i bilen - er jeg veldig tappet etterpå. Det var en gang vi dro rett på kaffeselskap hos naboene etter en slik situasjon, og jeg var totalt utslitt da jeg la meg.

En del hodepine og slitenhet har rot i netter med dårlig søvn og uro. Jeg sliter fortsatt en del med nattesøvnen. Ved siden av dette har jeg fortsatt dager der den konkrete sorgen over og savnet etter Amélie oppleves sterk. På toppen av dette igjen kommer tidsklemma, det å jobbe seg tilbake til jobbkrav og karriere (fordi man hadde tre tette svangerskap, en sykmelding og to permisjoner), nattevåk pga tannfrembrudd, utviklingshopp og sykdom, dager med trassanfall og oppdragelse... Jeg er litt sliten noen ganger. Og jeg glemmer en del. Og klarer ikke å være så mye sosial. Jeg har behov for å skru av telefonen og legge vekk dataen en del, bare være til og slappe av med de tre jeg er aller mest glad i her i verden. Livsglede, langsomhet og sjelefred - det er noe jeg søker etter. Men - så kommer dårlig samvittighet og indre krav om alt jeg skal gjøre, fikse og få til.

Alt dette er en del av livet etter Amélie. Mye av det henger sammen, og jeg har vel bare bestemt meg for å prøve å puste litt ekstra. Gi meg selv rom til å ta hensyn. Så får de som ikke skjønner det - eller som bare er overfladiske eller ikke eier evne til å sette seg inn i andres situasjon - styre med sitt. Noen mennesker ser bare til sin egen nesetipp likevel.

For når alt dette er sagt - jeg har det ofte veldig bra også. Det er ting som er vanskelig eller komplisert, men det er enda flere ting jeg nyter, er fornøyd med og takknemlig for. Ja, tenk det! Jeg føler en styrke og en form for mestring over at jeg klarer å leve med sorgen ved siden av alt det andre. Jeg har tunge dager, men jeg er ikke deprimert. Jeg er en del sliten, men jeg er ikke sykmeldt. Jeg jobber 80 %, og jeg trives på jobb, selv om jeg fortsatt er i en prosess der jeg må innhente meg rent karrieremessig. Det er mye å ta igjen når man har vært ut og inn av jobb over en lengre periode. Jeg har ikke den samme kapasiteten som tidligere, men jeg mestrer stort sett jobben, og jeg føler jeg mestrer hverdagen. Vi pusser opp litt, vi reiser på ferie, har besøk og lever -  ja, er ganske normalt liv. Men noen dager er fortsatt veldig vanskelige, og jeg kjenner et stort behov for å sette en del grenser.

Er hjertet mitt tyngre eller lettere nå? Alt i alt vil jeg si at hjertet mitt er lettere, hvis man først skal bruke komparativ form. Ikke lett, men lettere. Med det mener jeg at sorgen er enklere å bære enn i begynnelsen. Den er der, og noen dager er jeg mer preget enn andre, men jeg bærer også på takknemlighet, glede, undring og håp. Jeg blir aldri ferdig med Amélie, for hun er jo datteren min. Vi kommer alltid til å regne henne som en del av vår familie. Vi vil alltid ha noen tøffere dager pga sorg og savn, men vi vil også være ekstra takknemlig for de små tingene. Som da Emil satt på fanget mitt før han skulle legge seg i kveld og lo og lo verdens søteste latter. Eller som da Jesper plutselig helt ut av blå her en dag sa noe veldig fint.

Så - alt dette er vel svaret på dagens kompliserte spørsmål. Bildet jeg har valgt er ikke et typisk bilde av meg der jeg smiler rett i kamera. Det er et stemningsbilde fra i sommer, tatt på den stranden i Danmark der jeg skrev Amélie i sanden. Jeg har fått flere smilerynker, og håret mitt et fullt av antenner og pjusk på grunn av tre etapper med "ammelugg". Kanskje det er slik jeg føler meg: Litt eldre. Litt mer bustete. Og med blikket fremover.

Ps! Takk til dere som orket å lese alt dette. Ble MYE lengre enn jeg hadde tenkt. De neste innleggene blir nok litt kortere.

Capture Your Grief - dag 8: Colour

$
0
0
What colour/s do you represent your baby? Why that colour/s?


Om Amélie hadde levd hadde jeg kledd henne i bomsejeans og topp med a-form. Hun hadde vært fin i grå ulljakke, tights med chevronmønster og kule skjerf. Hun skulle fått mørkeblå cardigan og ballerinasko i sølv. Jeg hadde latt henne arve stripetrøyer etter bror, og hun skulle gjerne fått testet ut noen luene også. Jeg hadde elsket å handle tunikaer og myke kjoler fra noen av merkene som kjører nostalgisk stil, men innimellom hadde jeg strammet opp med sort, hvitt og markerte glupisbriller. Sennepsgule strømpebukser under tweedskjørt og med bluse til, hadde vært ursøtt. Lavendelblå kåpe med innsving (vintage etter mammaen min) og brune skinnstøvletter fra favorittmerket skulle hun også fått. Hun hadde vært ei snerten lita snelle, hadde hun. Og hun skulle ikke bare vært rosa.

Likevel - det er dus rosa som er fargen til Amélie. Jeg liker rosa - og spesielt til baby. Ikke bare rosa, og ikke for pastellaktig, men duse, klare nyanser, og gjerne med litt puddertoner i tillegg. Kanskje jeg er litt gammeldags der. Har jo skjønt det er politisk ukorrekt med rosa babytøy.

Jenta mi skulle fått sin dose med arvedresser, striper og mørkeblått, hun. Jeg hadde nok unngått å kalle henne prinsesse. Er ikke så glad i det uttrykket. Likevel - rosa er fargen til Amélie. Jeg tenker på noen av klærne jeg har tatt vare på etter henne, og jeg ser for meg alle blomstene som pyntet huset vårt rett etter at hun døde. Roser, peoner og ranunkler.... Rosa er en farge som gjør meg glad og lett. Den står som en kontrast til alt som var mørkt og vondt.

Dus rosa. Slik er det bare.

***

Bildet i dag er et fotografi av gaven jeg fikk av en fast leser, Kikki. Vi har mange bekjente og visste litt om hverandre fra før, men hadde ikke møttes. Hun lagde denne nydelige fødselsplakaten til meg nettopp i fine rosanyanser. Ble så glad for den! Kikki og jeg møttes forresten for første gang i form av en vellykket "date" på Peppes nå i høst. Koselig!



PS! Av hele mitt hjerte, tusen takk for kommentarene under det forrige innlegget. Det varmer - spesielt fordi det var så ærlig og åpent og fordi jeg la sjelen min i det. Takk!

PPS! Til deg som så meg i Larvik på lørdag - så moro! Jeg la faktisk merke til ei som kikket noen sekunder lengre enn vanlig på meg, på en sånn koselig-nysgjerrig måte. Kanskje det var deg? Hvor var det? Bare kom bort en annen gang. :)

Capture Your Grief - day 9: Music

$
0
0
This might be hard to capture in a photograph so why not post a youtube clip of a piece of music that reminds your of your baby/ies/child/ren. Why this piece of music?

Musikk kan være til stor hjelp når man er i sorg. Det kan være en melodi som formidler en stemning eller forløser følelser i deg, det kan være lyrikk som på en treffende måte får frem noe du har inni deg - eller det kan være begge deler. Musikk har betydd mye for meg i min egen sorgprosess.

Den sangen som for meg minner meg mest om jenta mi er Jag vill alltid älska sunget av Victoria B. Hun er en nydelig person jeg er så heldig å kjenne littegrann, kanskje mest fordi vi har mange felles kjente. Victoria har en fantastisk stemme - mild, sterk og følsom på en gang - og jeg ble så takknemlig da hun sa ja til å synge i Amélie Sofias begravelse. det har betydd så mye for meg. Fordi vi filmet deler av begravelsen, har jeg sangen på video, og jeg har sett og hørt utrolig mye på denne.

Carola som har skrevet sangen, er utrolig dyktig, men for meg er den følsomme og mer sarte stemmen til Victoria, enda finere. Når det er sagt, var mitt første møte med sangen et nydelig youtube-klipp med Carola. Jeg tror det var dagen etter at jeg fødte Amélie at jeg lå i sykehussenga og hørte på denne via mobilen min. Den traff meg med full kraft og rørte noe på dypet i mitt sørgende hjerte. 

Innerst inne ville jeg ha lagt ved filmen med Victoria som synger, men jeg må tenke litt gjennom om jeg virkelig vil det i praksis. Jeg må i tillegg avklare med Victoria. Derfor legger jeg heller ved youtube-klippet jeg selv hørte første gangen.


Ingen är vackrare än du
för du har himmelsk klädnad nu

Du som är mammas sorg och skatt
jag ber i natt
När Du hör vita vingars sus
be att två änglar tar ditt ljus
ner till min mardröms mörka hus
Jag vill alltid älska

Jag skall aldrig glömma
Och en gång skall tystnad
få ge upp för sång
Då skall min tunga
få ny kraft att sjunga
att inte ett enda barn
fick förgäves liv nån gång


(Fra "Jag vill alltid älska")

Capture Your Grief - dag 10: Beliefs

$
0
0
Do you have a certain belief about what happens to us after we die? You might believe that we go to a heaven or you might believe that our bodies eventually turn to dust and that is the end of our story. Before you take part in Day 10 please note this, I welcome everyone to join this capture Your Grief Challenge including people of all belief systems and also those who have no beliefs at all. What I ask of you, is that you respect everyone else here. Please feel free to share your beliefs whether they are religious, spiritual or not. I(...) Please make sure that you respect everyone else’s beliefs even if you do not agree or understand them. Do not tell anyone else that they are wrong if they do not share your own beliefs and please do not push your views onto anyone else. (...) I would really love everyone to honour this request for love and respect today. (...)


Jeg tror på et liv etter døden. Det har jeg egentlig alltid trodd på, men tanken står tydeligere for meg etter at Amélie døde. Jeg tenker mye på himmelen og bærer på en dyp visshet om at jenta mi har det godt. Den vissheten gir meg en fred på innsiden og hjelper meg gjennom de tyngste dagene.

Jeg tror at vi mennesker består av ånd, sjel og kropp. Kroppen er materie, den er 'huset vi bor i'. Jeg tenker at det indre mennesket - det vil si dets ånd og sjel - er menneskets egentlige jeg. Det er så tydelig å se når noen dør; det er liksom bare skallet som ligger der. Personen vi kjenner er borte. Jeg husker jeg tenkte dette da jeg så mormor som død. Kroppen blir til jord, men jeg tror ånd og sjel lever videre.

Jeg har mange tanker rundt dette. Jeg har et gjennomtenkt og erfaringsbasert forhold til troen min, men tenker at bloggen min ikke er stedet for lengre utlegninger. På et vis er disse tingene ganske personlig. Jeg har gått en lang vei når det gjelder tro og livssyn, og jeg ser på tro mer som en reise enn en endestasjon. Jeg har ikke svar på alt, og de svarene jeg føler jeg har, er noen ganger vanskelig å sette ord på. Jeg har dyp respekt for folks ulike livssyn, og jeg forventer respekt tilbake. Av erfaring vet jeg at respekt ikke alltid er tilfelle når man berører tro og religion. Det er synd det er slik. Det er så fantastisk og interessant når man kommer inn på de store spørsmålene i livet og man opplever å møtes på dypet - på tvers av forskjeller og ulike tenkesett. Jeg har nok bestemt meg for å gjemme de mest personlige tankene mine knyttet til tro og tvil til det jeg kaller 'de gode møtene'. Ropert via plattform er ikke helt min måte.

Det jeg kan si, er at jeg tror Amélie sin ånd og sjel lever videre. Jeg tror hun er i himmelen, og jeg tror himmelen er et sted der alt er godt. Jeg tenker ofte på dyp sjelefred, skjønnhet, ekthet, sterke sanser, fravær av ondskap, vakre  farger og ferskenfarget lys når jeg ser for meg himmelen. Jeg tror Amélie er hos Jesus, og jeg tror jeg skal se henne igjen.

Jeg har opplevd noen spesielle ting etter at Amelie døde. Tre ulike mennesker som ikke kjenner hverandre har hatt drømmer/syn om henne, og disse har vært i samsvar med hverandre. Jeg har også selv hatt opplevelser som har styrket min overbevisning.

Hva jeg ikke tror:
Jeg tror ikke det er en mening med alt som skjer. Jeg tror ikke Gud straffer foreldre som mister barn. Jeg tror at vonde ting skjer med gode mennesker, og gode ting skjer med onde mennesker. Vi kan ikke forstå alt som skjer, men vi kan oppleve ny mening midt i det meningsløse. Jeg tror av hele meg at Gud kan skape noe vakkert ut av det som er vondt.

Bildet over fant jeg på nettet litt etter at hun døde, og det er et bilde som uttrykker kjernen i det jeg tror på: Aksept. Nåde. Kjærlighet.

Selve bidraget mitt til Capture Your Grief, bildet øverst i innlegget, tok jeg i skumringstimen på den vakre stranden i Danmark som jeg har nevnt tidligere. Etter regn og gråvær åpnet plutselig himmelen seg og solen brøt frem. Opplevelsen var sterk, og bildet taler til meg på ulike måter.

***

Hva tenker dere om livet etter døden? Tror dere vi lever videre eller tror dere at kroppen blir til støv og at vi blir til intet? Har dere hatt opplevelser som har endret deres tanker om tro og åndelighet? Dere å gjerne lette litt på sløret dere og :-) Jeg vil si det samme som Carly M over her - husk respekten for hverandres ulikheter i kommentarfeltet under. Det er lov å være anonym.

Capture Your Grief - dag 11: Emotional Triggers

$
0
0
What triggers emotions associated with grief for you? Is it the weather? A scent? Photos? Places? Holidays? Words? Certain People?


Det er så mye jeg kunne nevnt. Noen ganger kan den rå sorgen komme brått og uventet på meg i en situasjon der jeg aner fred og ingen fare. Mennesker, musikk, lukter, ord, bilder... Nærhet til naturen, vakker himmel, solnedgang... Ei lita jente som spretter forbi deg mens du står og ser på 17.mai-toget...

Det som kanskje er min sterkeste emotional trigger, er været og duftene i mai/juni. Når sommeren virkelig hilser på, gresset gror og lukter så deilig bare grønt forsommergress kan gjøre - akkurat det gjør noe med meg. Alle blomstene og fargene, rododendronbusken som blomstrer, dugg i morgengresset, enkelte dager med regn, men stadig flere soldager - alt dette minner meg intenst om Amélie'n min.

Jeg ble overrumplet av hvor sterkt det opplevdes da ettårsdagen nærmet seg, og jeg hadde tilsvarende opplevelse dette året. Forsommeren har vært ganske vanskelig for meg de to siste årene -det er som om alt kommer enda sterkere tilbake. Jeg kjenner på sorgen, får behov for å være alene, sover dårligere og er mer sensitiv.

Samtidig har det vært en fin tid med mange gode opplevelser. Midt i alt gjør det på et vis godt å oppleve en slags ekstra nærhet til jenta mi. Når alt kommer til alt, er jeg egentlig glad at hun kom til verden på en tid da alt var så vakkert rundt henne. Rammen rundt begravelsen var nydelig, og det har faktisk vært godt for meg å oppleve.

Bildet jeg har valgt ble kort tid etter begravelsen. Slik så det ut da Amélie ble gravlagt.

***

Takk til dere trofaste lesere som følger meg i denne fotoutfordringen kalt Capture Your Grief. Kommentarene og innspillene deres betyr mye for meg. Jeg vet det blir litt massivt med innlegg om sorg hver dag, men jeg deltar på dette av to grunner: Jeg ønsker å 'speak it out load'/ bryte stilheten - våge å snakke om dødfødsel og det å miste et barn, og jeg har behov for å sette ord på prosessen som fortsatt pågår inni meg. Takknemlig for å se at det er til hjelp og støtte for andre!

Capture Your Grief - dag 12: Article

$
0
0
Have you read an article about grief that you would love to share with everyone? Maybe it is something from Still Standing Magazine or a blog post from your favourite blogger or writer. Please feel welcome to share who wrote the article and how the article resonated with you and also the direct link to the article if it is online.


Jeg visste med en gang hvilken tekst jeg ville trekke frem da jeg satte meg inn i dagens oppgave. En av mine lesere, en nydelig englemamma som jeg ble kjent med etter at jeg mistet Amélie, sendte meg linken i mail den sommeren, og teksten traff meg med full kraft. Jeg vet ikke om jeg ville kalle den en artikkel sånn rent sjangermessig, men den allegoriske skildringen av det å gå gjennom en sorg, fortjener en plass i mitt 'Capture Your Grief-galleri'. Jeg limer den inn i innlegget mitt og legger ved link til siden den er hentet nederst.

Jeg tror det blir overflødig å si noe mer om hvorfor ordene gir gjenklang i meg. Teksten heter Reisen.

***

The Journey
- An allegory describing the grief of losing a child.

Before we go through a loss like this, we assume that grief is like falling into a deep hole. We think we will start climbing a ladder and as we get closer to the top things start getting brighter and brighter and we keep feeling better and better until we finally step out into the sunshine where the birds are singing and beautiful music is playing and our grief is over and we are then officially “over it”.

Instead, I have found it is like being plunked down into the middle of a mountain range. We start on the top, with the breathtaking view, when life is wonderful. We are just walking along, basking in the sun and the beautiful scenery when suddenly we fall off a cliff. Now we are lying in a deep, deep valley: bruised, confused, hurt, scared, and lonely. We soon realize that there is no easy way out, no rescue in sight. The only way out is to do it ourselves. So we start working our way up the mountainside, sometimes walking, sometimes crawling, and often stumbling. It is very hard, very discouraging, and very exhausting work. Finally we reach the top and see the sun again for a while. Maybe the top will be flat and we’ll get to spend a little time up there enjoying it, or maybe it is very steep and as soon as we get there we have to start back down the other side into the next valley again.

The one thing we notice is that there are mountains as far as the eye can see. Somehow, we have to make our way through them if we are ever to get out. That thought can be overwhelming and cause us to give up for a while. But eventually we realize once again that the only way out is to keep going, so we start again: down one mountain and up the next. And sometimes on the journey, after a particularly hard stretch, we think, “I’m so glad I finally made it through that.” And then we stop and look around and realize that we’ve been here before! All this work and we’ve gone in a circle and we’re going to have to do it all again! And sometimes as we are climbing, we look up to see if we are getting any closer to the top, and we see a boulder heading our way. If we are fortunate, we manage to avoid it. But usually we can’t, and it hits us head on and sends us tumbling back down to the bottom.

Sometimes when we are in the deepest part of the valley, we just sit, exhausted. And we might notice some things around us that we never saw before: flowers and animals and a gentle breeze in the cool of the valley. There is a world down in the valley that we never even knew existed, and there is beauty in it. And sometimes at night, when all is quiet, we can hear the others who are in the valley weeping. And it is then that we realize that we are not alone, that others are making this journey too. And we realize that we share an understanding of the journey and of the world of the valley that most others don’t. And it gives us strength to start the climb all over again.

Sometimes as we are climbing the mountain, a helicopter may come by with some of our friends in it. Seeing us struggling up the mountain, they shout encouraging things like, “I know just what you’re going through; I went on a hike once.” And “At least you have your other kids to make this climb so much easier.” And “You are so strong; I know I couldn’t make this climb.” Or they ask, “When will you finally get over these mountains and be yourself again?” And we try to tell them about the journey and the world of the valley, but the sound of the helicopter drowns us out and they can’t hear us. They throw down some food to give us energy, and it does, but some of it just pelts us on the head and makes the climb even harder. And then they leave, and we breathe a sigh of relief that we can get back to our climb in peace.

As we make this journey, we start to notice that we are becoming a little bit stronger. When we get to the rough patches we now see that we are shaken but don’t always fall. We find that sometimes we can walk upright now, instead of just crawling. And sometimes we can see a rough spot ahead and manage to find a better way around it. And once in a while we crest a mountain and see that the top is very flat and very beautiful, and we get to spend quite a while resting and recovering on the top before starting down again. And we notice that we are getting closer to the edge of the mountains; they seem to be getting a little smaller. The mountains are not as tall, and the valleys are not as low or as wide. In fact, we can now see the foothills, and it gives us hope.

And throughout this journey, we see the others who are traveling it as well, sometimes at a distance, and sometimes up close. And we encourage each other to keep going and to watch out for certain things. We talk about the journey and the world of the valley. Finally, someone else who understands! And we cry together when it is just too hard. And sometimes, we catch a glimpse of someone who has made it to the foothills. And we are so excited for them, and we become even more determined to keep going because someday, we too, will make it to the foothills.


So my point is this: everyone starts on a different mountain. No two journeys are the same. Some people spend a lot of time in the valley at first, and some have more time on top of the mountain. But we will all be both on the mountains and in the valleys. And we will all someday make it to the foothills. I promise.

T
his article was written by Mindy Wilsford, mom to Abigail Grace (8/27 - 9/1/02).

***

Jeg fant teksten på DENNE siden. Synes den er så fantastisk, velskrevet og rørende at jeg får frysninger hver gang jeg henter den frem. Bildet tok jeg på dagstur til Bondal i dag; utsikt fra verandaen til barndomshytta til min kjære.

Til slutt: Har DERE lest noe som har vært til hjelp for dere i sorg og krise? Det trenger ikke handle om å miste et barn - det kan dreise seg om sorg generelt, om det å gå gjennom en tøff krisesituasjon el. Fortell gjerne i kommentarfeltet. Kanskje kan jeg eller andre plukke opp noen tips!

Capture Your Grief - dag 13: Book

$
0
0

Jeg har lest mange bøker som har hjulpet meg veldig i sorgprosessen. Både dokumentarer, fagbøker, artikkelsamlinger og bøker med mer eksistensielt innhold. Den jeg likevel har valgt å trekke frem, er boken jeg leste aller først.

Kort etter at Amélie døde, fikk jeg Små føtter setter dype spor i gave. Gjennom bloggen min har jeg kommet i kontakt med mange mennesker, og en av de jeg ble kjent med sommeren 2011 var jordmor og forfatter, Janne Teigen. Hun er ei grepa dame, ekstremt dyktig og har en kontaktflate som er større enn de fleste andre jeg kjenner. Hun er beskjeden i forhold til egne prosjekter, men hun har også en visshet om arbeidet hun gjør har betydning for foreldre som har mistet barn.

Små føtter setter dype spor ble utgitt i 2010, og Janne er ansvarlig redaktør. Den består av en rekke historier og dikt skrevet av engleforeldre, i tillegg inneholder den tips og råd fra foreldre til foreldre og informasjon om hvordan pårørende og helsepersonell kan være til hjelp. Litt hummer og kanari, vil kanskje noen mene, men det er nettopp denne sammensetningen av stoff som gjør boken unik. Den treffer nyrammede engleforeldre på en helt spesiell måte. Jeg var en dem.

Tenk på alt jeg vet nå. Både gjennom egne erfaringer, ting jeg har lest, kontakt med andre som har mistet et barn... Alt det visste jeg ikke da. Det var betydningsfullt for meg å lese andres historier - da følte jeg meg ikke så alene - samtidig var det hjerteskjærende og inderlig vondt. Jeg husker jeg måtte porsjonere lesingen og ruste meg før neste leseøkt.

Foreldrene som deler skriver utrolig godt. Det er mange sterke historier, men de gjør alle ære på de små barna som ikke fikk leve. Boken har betydd mye for meg, og den var ikke minst til stor hjelp og trøst midt i den rå sorgen.

(Boken kan bestilles f.eks HER.)

Apropos Janne Teigen - jeg ønsker jeg å dele enda et boktips. Jeg er nemlig veldig stolt av hva den dama her får til. Sammen med førsteamanuensis Line Christoffersen, har hun skrevet den helt nye boken Når livet slutter før det begynner (Abstrakt forlag). Det er faktisk boklansering denne uken, tirsdag 15.oktober, på den internasjonale Pregnancy and Infant Loss Awareness-dagen! Boken bygger på egen og internasjonal forskning, og 'beskriver foreldres erfaringer med helsevesenet, omgivelsenes reaksjoner på dødfødselen og erfaringene med ny graviditet og fødsel' (sitat baksiden).

Som dere ser, er forsiden veldig spesiell for meg: Amélie som holder mammaen sin. Bildet er tatt seks dager etter at hun ble født. Jeg er ikke informant i boken, men jeg svarte ja da Janne for litt siden spurte meg om å få bruke bildet av Amélie sin hånd som forside. Rart, men også fint, å se hånden hennes utenpå en viktig bok. Boklanseringen på Høgskolen i Oslo og Akershus, tirsdag 15.10, er åpen for alle - les mer HER.



(Dette innlegget er ikke sponset, men består av mine egne anbefalinger knyttet til bøker om sorg.)

Capture Your Grief - dag 14: Family

$
0
0
What does you family look like now? Is it just yourself carrying your child’s heart in yours? Do you have other children? A partner? A pet? You may not have what society perceives as a Family, but we all know that just because you cannot see any children, that does not mean that they are not a part of your family.

***

Jobbliv og sykdom gjør at jeg henger en dag etter. Bilde og tekst til dette viktige innlegget kommer veldig snart.

Capture Your grief - day 15: Wave of Light

$
0
0
Today is October 15th Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day. Light a candle at 7pm to help create a continuous wave of light around the world for 24 hours. Photograph your light! Please remember to share your location for this day as well. Wishing you all a ton of love for this sacred day of remembrance.



"I'm not moving on or forgetting her, but actually placing her more in my life. For she is a symbol of love, blessing and hope." (Veronica Sterk)

 

I dag tenner jeg et lys for Amélie Sofia og alle de andre nydelige barna jeg har kommet i berøring med siden juni 2011. Jeg tenner flere lys, over hele huset, for jeg ønsker å minnes hvert eneste barn som har mistet livet i eller utenfor mammas mage. 15.oktober er en internasjonal minnedag, og over hele verden blafrer det i flammen fra hundretusenvis av lys ikveld. A wave of light. Det er en nydelig tanke.

 
Jeg kan i sannhet si at sorgen aldri forsvinner, men man lærer seg gradvis å leve med den. Den beste måten er å tørre å snakke om sorgen, selv om det noen ganger koster. Jeg tenker jo det noen ganger, at etter norsk (taushets)tradisjon bør man gjemme vekk sorgen og late som ingenting. Men - jeg vil gjerne gi en stemme til alle englemammaene jeg vet strever med den ensomme sorgen. Det er tøft nok som det er. Jeg har tro på ekthet og åpenhet innenfor rammer. Min erfaring har vært at det å dele min sorg, har ført meg nærmere andre mennesker. Det har forløst noe i meg, skapt nye kontakter og gitt meg tro på at det kan vokse mening ut av det meningsløse.
 
Å sørge er helt klart en del av livet og noe vi må forholde oss til flere ganger, på ulike måter og i flere lag. Vi sørger, fordi vi elsker. Jeg er like stolt av Amélie som de andre barna mine. Det forteller jeg mer enn gjerne. Jeg kommer aldri, aldri til å gjemme vekk datteren min. Det vil være situasjoner der jeg beskytter minnet hennes og det kan komme situasjoner der jeg velger å ikke si så mye. Men vi vil alltid regne Amelie som en del av vår familie, og egentlig tror jeg at jeg alltid kommer til å snakke om henne.
 
I dag minnes jeg jenta mi - igjen - med stor sorg og inderlig glede.
 


Bildet er tatt i kveld, hjemme hos oss her i Tønsberg, og viser toppen av klebersteinsovnen vår. 

Capture Your Grief - dag 16: Seasons

$
0
0
Share what certain seasons or holidays mean to you now. What season did your baby die in? What season were they conceived/born in? Etc. Do you dread those seasons now? Are they more meaningful to you because of your baby?


Terminen til Amélie var fredag den 27.mai. Jeg hadde vært så spent på om hun ble en mai- eller junibaby. Hun kommer sikkert ut rett rundt termin som storebror, tenkte jeg, og gjettet på at hun ville bli ei lita mai-jente.

Hjertet hennes sluttet å slå en eller annen gang før den siste dagen i mai. Jeg fødte henne 2.juni. Disse to månedene vil aldri bli nøytrale igjen for meg. Månedsskiftet mai-juni er stemplet inn i kroppen min som Amélie sin tid. Lyset, luktene, solskinnet, blomstene. Fargene, alle barnebursdagene, sommergleden, innspurten av skoleåret. Vått gress, asfaltlukt, tøysko og lyden av barn som leker ute. De to siste forsomrene har jeg gjenopplevd alt som skjedde. Det har vært så rart - så sterkt - og det har kommet like brått på meg begge gangene. Savnet, smerten, fortvilelsen, sjokket. Den siste dagen i mai, fødselen, dagene etterpå, begravelsen. Det er som om kroppen husker.

Det tror jeg faktisk. Jeg tror kroppen husker. Den sanser tiden og alt knyttet til den. Minnene slår inn, forplanter seg i hver nerve og fiber, og alt man kjente - gleden, forventningen, sjokket, kulden, avmakten, fortvilelsen, kjærligheten, smerten - gjenoppstår som et slags fysisk trykk. Jeg kan hente frem mye av dette når som helst, men forskjellen er at når forsommeren står i blomst, klarer jeg ikke kontrollere det. Månedsskiftet mai/juni har vært vanskelig for meg de to siste årene. Det var fryktelig tøft å være på jobb da det nærmet seg 2-årsdagen til Amélie. Hvem kan skjønne hvordan det er? De tenker jo ikke på det en gang.

Forsommeren er Amélie sin tid. Slik vil det alltid være. Om jeg frykter denne delen av året? Nei, jeg frykter den ikke. Midt i savnet er det på et vis godt å merke minnene så sterkt. Jeg føler meg nær jenta mi, og det er noe som betyr mye midt i alt. Sånn sett vil jeg svare ja på spørsmålet om denne tiden har blitt mer meningsfylt for meg. Den har jo det. Amélie, hennes historie og hennes tid er en enormt stor del av meg.

Jeg har skrevet mer om forsommertiden under Dag 9 - Emotional Triggers (HER). Til slutt vil jeg nevne at alle høytider kan være utfordrende for oss som har mistet et barn. I julen kommer det ofte opp mye savn og smerte, i tillegg kommer det såre påminnelser ved 17.maifeiringen, ved barnehage- og skoleavslutninger mm. Dette har jeg på en måte "godtatt" at vil være slik. For meg handler det mer om å forholde meg til sorgens mange bølger og vindkast.



Bildet tok jeg en av de første dagene etter begravelsen. Vi dro på en koselig sykkeltur for Jesper sin del, matet sauer og bare var sammen.

Capture Your Grief - dag 17: Time

$
0
0
How long has it been since your baby died?


Jeg vet ikke helt når hjertet til Amélie slo siste gang. Derfor opererer jeg mest med fødselsdagen hennes, 2.juni 2011. Noen ganger tenker jeg at to år høres lenge ut. Inni meg kjenner jeg at litt over to år ikke er lenge i det hele tatt. Jeg er i en sorgprosess enda, selv om sorgen endrer form og forandrer seg etter at det har gått en tid.

***

Jeg valgte legge tekst til et himmelbilde jeg tok i august. Oppdaget etterpå at skyformasjonene øverst i midten så ut som et babyansikt. Bildet er ikke manipulert. Jeg tror vel helst det er tilfeldig, men jeg synes uansett bildet var spesielt. Den lille munnen har lignende hjerteform som jenta mi. Måtte bare bruke bildet i denne fotoutfordringen.

Capture Your Grief - dag 18: Release

$
0
0
What do you want to let go of on this journey of grief? Is it fear? Guilt? Worry? Deep sadness? Regrets?


Jeg skulle gitt alt for å få tilbake "uskylden" jeg før levde i - de lett henslengte tankene om at 'det går vel helst bra'. Jeg vet ikke om jeg alltid tenkte det før heller. Jeg mer forventet at ting gikk greit. Jeg var så klart bekymret i enkelte situasjoner, men det var sjeldent bekymringene styrte meg fullstendig.

Da jeg mistet Amélie, fikk jeg døden på nært hold. Helt uten forvarsel, uten tegn til at noe var galt og i løpet av noen få sekunder, tok livet en annen vending. Det var et enormt sjokk. Hvilke andre uhumskheter kan brått oppstå og snu opp ned på alt? Den følelsen går jeg rundt og bærer på omtrent konstant. Den lurer som regel i bakgrunnen, men den er ofte fremtredende også. Jeg er i beredskap. Tilfelle.

Jeg vil jo ikke ha det slik - det stjeler så mye energi fra meg - men jeg klarer ikke helt å finne veien tilbake til uskylden. Så det er vel kanskje det jeg mest av alt ønsker å gi slipp på: Frykt og engstelse.

De to tankene som hjelper meg mest når jeg kjenner sorg rundt disse tingene er: 1. Dette er helt normalt. De fleste englemammaer jeg kjenner har det på samme måte. En lege sa til meg: "Åh, det ofte tar minst fem år å bearbeide et sjokktraume, så ikke bekymre deg for disse tingene. Det vil gå fremover". Og det er den andre tingen det hjelper å tenke på: 2. Det vil bli bedre. Sakte, men sikkert. Kanskje aldri helt bra - men bedre.



Bildet tok jeg på den nydelige stranden i Danmark i sommer. Er det ikke fint der? Jeg elsker lyset, sjøen, himmelen, bølgene og skumtoppene i vannkanten. Mens lillemann satt i vogna og jeg skrev i sanden, fløy min kjære og eldstemann med drage. Dette bildet her får meg til å tenke på ordet 'release'.

Capture Your Grief - day 19: Support

$
0
0
Share about what has been the best support for you since the loss of your baby. Maybe it is a special friend or family member? A pet? An organization? What have they done for you? Where would you be without them?

♥ Dette innlegget er nært og personlig. Jeg har fått lov til å skrive alt jeg har skrevet av personen jeg omtaler. ♥ 


Jeg er takknemlig for alle som har vært en støtte for meg og oss etter at Amélie døde. Det er så mange jeg kunne nevnt. Min kjære - ikke minst. Jesper og etter hvert Emil. Min nærmeste familie, vennene mine, enkeltpersoner som har utgjort den store forskjellen gjennom ord og handling. Bloggen min med alle leserne, englemammaer jeg har blitt kjent med på ulike måter, kolleger og mennesker i helsevesenet. Hvem skal jeg trekke frem?

Min kjære har vært en utrolig støtte. Ingen kan måle seg med han. Men - han har egentlig ikke primært vært en støtte. Det var jo ikke bare jeg som mistet Amélie. Han mistet også datteren sin, og sammen har vi gått gjennom sorgprosessen. Jeg vil derfor trekke frem en annen person:

Mamma.

Jeg vet ikke hvordan jeg skal formulere dette uten at det blir for langt. Jeg vil heller ikke at ordene skal virke svulstige. På et eller annet vis vil jeg likevel prøve å få satt ord på hvor mye moren min har betydd for meg etter at vi mistet Amélie.

Mamma er en person som det kan ta litt tid å bli kjent med for andre. Hun er ikke den som tar mest plass. Det er heller ikke alle som vet hvor inderlig klok hun er, hvor belest hun er - og hvilke livserfaringer hun sitter med. Det kommer kanskje litt etter litt, men ikke alle er så heldige å få kjenne henne slik vi barna gjør. Jeg som kjenner livshistorien hennes og vet hvilke tapsopplevelser hun har hatt, kjenner en inderlig takknemlighet for at hun er den hun er - så full av livsglede, nærhet til sitt indre, respekt for andre, givende holdning, barnlig begeistring og morskjærlighet. Hun er en fantastisk bestemor, og barna elsker henne.

Mamma har delt spenningen rundt frøet i magen helt fra første stund, alle tre gangene. Hun har fulgt med på ultralydbilder, ringt og sendt meldinger. Hun har hjulpet meg praktisk med ting, vært nær og raus uten å trampe over grenser. Jeg har veldig stor respekt for mamma og er inderlig takknemlig for å ha henne i livet mitt.

Da jordmor ikke fant hjertelyden tirsdagen 31.mai, ringte jeg til mamma. Jeg var på gråten. Kjente meg så liten og redd. Moren min ble urolig, men lyttet og prøvde å holde motet mitt oppe. Jeg fortalte at jeg ble sendt inn på sykehuset og sa jeg skulle ringe henne etterpå. Dette tok tid - mye lengre tid enn forventet - og i løpet av disse to timene opplevde hun en stigende uro og nummenhet i kroppen, har hun fortalt. På en måte tror jeg hun skjønte det, men som meg håpet hun i det lengste at det ikke var sant. Jeg husker mamma begynte å gråte da jeg ringte fra undersøkelsesrommet. Hun og pappa kastet seg i bilen for å kjøre de timene det tar å komme til oss.

Det var mamma og pappa som tok seg av Jesper, hus og hjem da vi la oss inn på sykehuset, og det var de som var sammen med Jesper i timene da jeg trengte å være for meg selv for å mobilisere til det jeg skulle gjennom. Det er viktig for meg å understreke at begge foreldrene mine har vært en enorm støtte for meg. Pappa regner alltid med Amélie. På gjenforeningsfest med gamle studiekamerater kom spørsmålet "hvor mange barnebarn har du?" opp. Jeg ble rørt - og litt overrasket - da jeg fikk høre at han hadde svart: Jeg har tre barnebarn. Han er flink med ord og klarte å fortelle kort og verdig om Amélie, selv i en slik sammenheng. Selv om begge foreldrene mine betyr mye for meg, har moren min hatt en svært spesiell rolle midt i alt. Det er noe rart med det, det der med mammaforholdet.

Mamma har husket alle merkedagene. Hun har sendt meldinger, ringt og lest alt jeg har skrevet. Hun har bilde av Amélie fremme på soverommet og hun nevner henne ofte ved navn. Mamma har holdt jenta mi. Hun har strøket henne over kinnet, studert trekkene hennes og kjent vekten av henne i armene sine. Amélie er virkelig for henne.

Når besteforeldre mister et barnebarn, snakker man ofte om den doble sorgen: Sorgen over å miste barnebarnet og sorgen over sitt barns smertefulle tap. Det har vært vondt for mamma å se datteren sin ha det så tøft. Samtidig har hun gått gjennom enegen sorgprosess. For meg har det gjort sorgen mindre ensom å bære. Når vi har snakket om Amélie, har jeg kunnet snakke helt åpent og fritt. Vi har kommet inn på andre dype ting også. Jeg vet ikke om jeg har fortalt det før, men mamma mistet en lillesøster da hun var åtte år. Hun ble født to uker over termin, og omstendighetene rundt tapet var traumatiske. Mamma har fortalt om mormor, om ting som skjedde i familien, og om oppveksten sin. Det har vært viktige, verdifulle stunder.

Ord blir liksom så fattige. Alt jeg kan si er at jeg er dypt glad i moren min, og at hun har betydd uendelig mye for meg i sorgprosessen.

Mamma holdt et minneord i begravelsen til Amélie. Jeg har fått lov til å dele et utdrag fra det her. Alt i alt oppsummerer det hvem mamma er for meg.

Det er uvirkelig å stå her i dag
ved kisten til vår lille
etterlengtede skatt Amélie Sofia.

Jeg har visst om henne fra første strek på graviditetstesten.
Jeg gledet meg stort da datteren min fortalte
at det var en liten jente der inne i magen.
Ultralydbilder tikket inn på mormors telefon
til stor jubel.

De første rosa plaggene ble kjøpt inn
og sendt over digitalt til min datters telefon.
Frem og tilbake gikk meldingene mellom oss.

Så fikk jeg flere ultralydbilder som viste tydelig
lille vakre Amélie Sofia inni magen.
Forventningen og lengselen fra et mormorhjerte
ble etter hvert stor og utålmodig.



Nå har jeg fått holde henne i armene mine,
tett inntil mormors bryst.
Jeg ble overveldet. Hun var så vakker,
fullkommen og fullbåren.
Og stille.

I det øyeblikket jeg fikk holde henne i armene mine
- kom himmelen og evigheten nær.
Alle drømmene, forventningene og tankene
omkring vår lille skatt rant bort i sorgens gråt.

♥ ♥ ♥

Minneordet er lengre, men det blir på en måte for personlig å dele hele. Det var sterkt for meg at moren min klarte å gjennomføre dette. Det gjorde avskjeden vakker, verdig og personlig.

Takk, mamma, for den støtten du har vært for meg og familien min.Takk for at du tar Amélie med deg inn i fremtiden og omtaler henne med respekt og kjærlighet. Du er et forbilde for meg. Måtte jeg bli en like god mor som du er og har vært.

Capture Your Grief - dag 20: Hope

$
0
0
Do you have hope for the future? What do you hope for those who will join this club in the future?


Håp er en sinnstilstand som kan oppleves/ observeres når en får/ har troen på et positivt resultat eller en positiv utgang relatert til hendelser eller omstendigheter i dens liv. Håp er av noen definert som en opplevelse av kombinasjoner av positive og negative følelser som fortvilelse, savn, ønsking, lidelse eller utholdenhet – dvs, det å tro at et bedre eller positivt resultat er mulig selv når det er bevis for det motsatte.

(Fra Wikipedia, den frie encyklopedi)
 

Håp. Et så stort og viktig tema. Jeg har vært kjent på håpløshet og avmakt. Jeg har merket de første små strimene av håp. Jeg har kjent håpet vokse.

Om jeg har håp for fremtiden? Ja, det har jeg. Selv om sorgen fortsatt pulserer i meg, bærer jeg på håpet. Uten sorgen hadde jeg kanskje ikke vært så bevisst på betydningen av håp. Å bli slått hardt i magen av livets brutale omstendigheter, gjør deg avhengig av å søke etter håp, etter mening, etter små ting som skaper glede og takknemlighet. Jeg er der. Jeg kjemper jo. Jeg reiser meg - til tross for. Jeg søker mening i det meningsløse. Jeg trenger håpet når jeg skal leve et helt liv uten datteren min.

Hva håper jeg på? Det er mye jeg kunne sagt. Jeg kommer egentlig ikke til å legge ut i detalj. Det jeg vil dele, er noen håpefulle tanker knyttet til mitt eget tap. 

Jeg har et håp om at Amélies korte liv og det jeg skriver skal få bety noe for noen. Jeg vil være med å bryte stillheten. Jeg har et håp om å få kunne være til hjelp og støtte for andre foreldre som har mistet et barn eller som kommer til å gjøre det i fremtiden. Jeg har et personlig og sterkt ønske om å tale sant om sorgen og savnet, men samtidig få kunne peke på skjønnhet og håp midt i det mørke; gjennom ord, gjennom bilder, gjennom noen prosjekter jeg går og drømmer om.

Og hva jeg håper for dem som blir en del av denne uønskede, men likevel så betydningsfulle "engleforeldreklubben"? Jeg håper at hver og en skal å oppleve frihet til å sørge på sin måte. Jeg håper det blir mer utbredt å snakke sant og ærlig om sorg, savn og livets skyggesider, og at en del myter om sorg år i oppløsning. Ikke minst håper jeg at hver og en skal få styrke til å leve videre med dyp visshet om barnets verdi og en stolthet over han eller hun de mistet.



Som dere sikkert har merket, henger jeg litt etter i Capture Your Grief-utfordringen. Jobbliv, våkenetter og intense dager, gjør at jeg ikke får tid og ro på meg til å skrive så mye. Men - innleggene kommer, litt etter litt.Takk for alle tilbakemeldinger i form av kommentarer og mail! Så godt å se og høre at det er til hjelp og støtte for andre.
Viewing all 102 articles
Browse latest View live